Γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση: Εξετάσεις που σώζουν ζωέςΜπορεί να μην είναι και οι πιο άνετες εξετάσεις και για πολλούς ασθενείς να αποτελούν ταμπού, ωστόσο η κολονοσκόπηση αλλά και η γαστροσκόπηση είναι δύο πολύ σημαντικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται και μπορούν να σώσουν τη ζωή του ασθενούς, αφού βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση δυνητικά επικίνδυνων προκαρκινικών παθήσεων και θανατηφόρων μορφών καρκίνου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση, πώς γίνονται και ποιες παθήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε.

Η γαστροσκόπηση, είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένα λεπτό εργαλείο με μια κάμερα στο άκρο του χρησιμοποιείται για να δει ο γιατρός μέσα στην άνω πεπτική οδό του ασθενούς, δηλαδή τον οισοφάγο, το στομάχι και το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, που ονομάζεται δωδεκαδακτύλος.

Συνήθως εκτελείται ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον εντοπισμό των αιτιών ορισμένων ανησυχητικών συμπτωμάτων, όπως:

·         Κοιλιακός πόνος ή πόνος στο στήθος

·         Ναυτία και έμετος

·         Καούρα

·         Αιμορραγία

·         προβλήματα κατάποσης

Η γαστροσκόπηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό φλεγμονής, έλκους, και όγκων. Επιπλέον, τυχόν ανησυχητικές ανωμαλίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της γαστροσκόπησης, όπως:

·         Πολύποδες

·         Γαστρικός καρκίνος

·         Αντικείμενα σφηνωμένα στον οισοφάγο

·         Αιμορραγία λόγω έλκους

Η άλλη εξίσου χρήσιμη διαγνωστική μέθοδος είναι η κολονοσκόπηση, με την οποία εξετάζεται το παχύ έντερο και το ορθό για την διάγνωση ορισμένων παθήσεων του κατώτερου γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος περιλαμβάνει το ορθό και το κόλον.

Η κολονοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ με την εξέταση αυτή, ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει πολλά ανησυχητικά συμπτώματα όπως:

·         Χρόνιο ανεξήγητο κοιλιακό άλγος

·         Αναιμία (χαμηλά επίπεδα ερυθροκυττάρων)

·         Αίμα στα κόπρανα

·         Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου

·         Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Επιπλέον με την κολονοσκόπηση, είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να θεραπευθούν παθήσεις όπως οι πολύποδες παχέος εντέρου, ή η αιμορραγία από εκκολπώματα ή άλλες δυνητικά επικίνδυνες βλάβες στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η κολονοσκόπηση, όσο και η γαστροσκόπηση θα πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να διαγνώσει έγκαιρα και αποτελεσματικά οποιοδήποτε δυνητικά επικίνδυνο στοιχείο και να σας καθοδηγήσει σωστά για την αντιμετώπιση του.

Μάθετε περισσότερα για την διαδικασία της κολονοσκόπησης και της γαστροσκόπησης στην ιστοσελίδα του εξειδικευμένου γαστρεντερολόγου δρ. Γεώργιου Αναγνωστόπουλου.