Πηγή ΙΜΟΠ
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: όταν η ούρηση γίνεται πρόβλημα



  Όταν η ούρηση γίνεται πρόβλημα στους άντρες έπειτα από την ηλικία των 50 ετών, το πιο πιθανό είναι να πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, η οποία θεωρείται από τις πιο συχνές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος στον αντρικό πληθυσμό.

   Η υπερπλασία του προστάτη είναι καλοήθης πάθηση που αφορά, τουλάχιστον τους μισούς άντρες στην πιο ώριμη παραγωγική ηλικία και ακόμη περισσότερους ηλικιωμένους, ενώ τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν επηρεάζουν τόσο τους ίδιους, όσο και τον οικογενειακό ή κοινωνικό τους περίγυρο.

   Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), τέσσερις στους δέκα άντρες έχουν συμπτώματα στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, επτά στους δέκα κατά την έκτη, οκτώ στους δέκα στην έβδομη και το 90% στα 90 τους χρόνια.

   «Όλοι οι άντρες, μετά τα 50 έτη, θα βιώσουν ενοχλήσεις στην ούρηση. Η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε άντρες που είναι παχύσαρκοι, κάνουν καθιστική ζωή, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, έχουν προβλήματα στύσης και επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Αντίθετα, άντρες με υπογοναδισμό, δηλαδή έλλειψη τεστοστερόνης, σπάνια θα παρουσιάσουν τη νόσο, αφού η ανάπτυξη του προστάτη εξαρτάται από την αντρική ορμόνη» αναφέρει το ΙΜΟΠ.

   Στοχεύοντας στην ενημέρωση του κοινού, το ΙΜΟΠ έχει δημιουργήσει ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: όταν η ούρηση γίνεται πρόβλημα», το οποίο θα προβληθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00, στο κλειστό δημοτικό θέατρο Συκεών Θεσσαλονίκης (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων). Η προβολή διοργανώνεται από το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Νεάπολης -Συκεών και το ΙΜΟΠ, ενώ όσοι παρακολουθήσουν την ταινία θα κληθούν να την αξιολογήσουν. Το περιεχόμενο της ταινίας αφορά την ανατομία του προστάτη, τα συμπτώματα, τις μεθόδους διάγνωσης και τους τρόπους αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και περιλαμβάνει μαρτυρίες ασθενών. Μετά την προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον καθηγητή Ουρολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρη Χατζηχρήστου, τον αναπληρωτή καθηγητή Ουρολογίας, Απόστολο Αποστολίδη και με επιστήμονες του ΙΜΟΠ.