Κερδίζει την Ιαπωνία η μεσογειακή διατροφή
Κείμενο Bικτωρία ΑποστολοπούλουΞεπερνώντας τα σύνορα της Μεσογείου, το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής κατάφερε να κερδίσει τους Ιάπωνες, οι οποίοι το δοκίμασαν πειραματικά ως ένα μοντέλο που θα μπορούσε να αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και να μειώσει τα κρούσματα παχυσαρκίας. Η μετατόπιση των Ιαπώνων από την παραδοσιακή τους διατροφή σε μία δυτικού τύπου διατροφή έχει οδηγήσει στην αύξηση της παχυσαρκίας, αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Για τον λόγο αυτόν, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Kio και το νοσοκομείο Narahigashi της Ιαπωνίας, γνωρίζοντας πως η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή ως μία από τις πιο υγιεινές διατροφές, αποφάσισαν να την εφαρμόσουν, ώστε να διαπιστώσουν αν μπορεί να συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έρευνα

Οι επιστήμονες προσάρμοσαν την κλασική μεσογειακή πυραμίδα στα διατροφικά πρότυπα των Ιαπώνων, επιλέγοντας συγκεκριμένα προϊόντα μεσογειακού τύπου: λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, γλυκά και κρασί. Τα προϊόντα αυτά καταναλώθηκαν από τους Ιάπωνες με βάση τις επιταγές του μεσογειακού μοντέλου. Οι επιστήμονες στα συμπεράσματα συνυπολόγισαν και τις συνήθειες των συμμετεχόντων, όπως το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση, την υπέρταση, αλλά και τις ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ.

Αποτελέσματα

Αν και μόλις το 11,6% των συμμετεχόντων μπόρεσε να ακολουθήσει πλήρως το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, σε αυτούς παρατηρήθηκε μειωμένη πιθανότητα να εκδηλώσουν παχυσαρκία ή άλλου είδους παθήσεις σε σχέση με αυτούς που ήταν λιγότερο πιστοί. Συγκεκριμένα, οι άντρες παρουσίασαν καλύτερα ποσοστά από τις γυναίκες, αποδεικνύοντας πως ακολούθησαν πιο πιστά το συγκεκριμένο μοντέλο. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως αυτή είναι η πρώτη μελέτη ανάπτυξης ενός τέτοιου προτύπου στις ιαπωνικές διατροφικές συνήθειες, ώστε να διερευνηθεί η σχέση της με τα ποσοστά παχυσαρκίας. Όπως αναφέρουν, επέλεξαν τη μεσογειακή διατροφή, καθώς τα θετικά αποτελέσματά της στην υγεία του ανθρώπου έχουν αποδειχτεί αρκετές φορές, όχι όμως σε πληθυσμό μη μεσογειακό, αφού δεν υπήρχε ένας κατάλληλος και εύκολος δείκτης για να εκτιμηθεί η προσκόλληση των Ιαπώνων στη μεσογειακή διατροφή.