Ο ΟΗΕ ζητάει το ποσό-ρεκόρ των 22,2 δισ δολαρίων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης


Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν το ποσό ρεκόρ των 22,2 δισ δολαρίων για να διαθέσουν στα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας τον ερχόμενο χρόνο και για να καλύψουν με αυτά τις ανάγκες 93 εκατομμυρίων πληγέντων από πολέμους και φυσικές καταστροφές σε 33 χώρες, δήλωσε  ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Στίβεν Ο' Μπράιαν.

"Αυτό αντανακλά το ύψος της ανθρωπιστικής ανάγκης στον κόσμο, το υψηλότερο μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο", είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι το 80% των αναγκών προέρχεται από τις εμπόλεμες συγκρούσεις, όπως εκείνες στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Νιγηρία και στο Νότιο Σουδάν.

Πολλές χώρες, περιλαμβανομένων του Αφγανιστάν, του Μπουρούντι, της ΛΔ Κονγκό και της Σομαλίας ζητούν σχεδόν κάθε χρόνο, την τελευταία 25ετία, έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδείνωση της κρίσης μέσα στο 2017, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν 22,1 δισ δολάρια, ενώ η αρχική τους έκκληση ήταν για 20,1 δισ. Όμως οι περιορισμένες δωρεές είχαν ως αποτέλεσμα την κάλυψη μόνο κατά 51% των αναγκών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Από το 2011, το απαιτούμενο ποσό του ΟΗΕ για να καλύψει τις ανάγκες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

"Δυστυχώς, με τις συνεχώς αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες, διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που πρέπει να γίνει για να σωθούν και να προστατευθούν περισσότεροι άνθρωποι σήμερα και σε αυτό το ποσό με το οποίο χρηματοδοτούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες και στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση", γράφει ο Ο'Μπράιαν στην έκθεσή του.

Καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται, οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο από στοχευμένες επιθέσεις και οι προσπάθειές τους δυσχεραίνονται από τη μειωμένη πρόσβαση, την όλο και μεγαλύτερη έλλειψη σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, επισημαίνει ο Ο'Μπράιαν.

Στη Συρία, οι ανθρωπιστικές ανάγκες αναμένεται να "αυξηθούν ραγδαία" αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στον πόλεμο ο οποίος αριθμεί σχεδόν έξι χρόνια και 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έχουν ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο Αφγανιστάν, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις δίνουν μάχη κατά των Ταλιμπάν, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως παιδιά, θα έχουν ανάγκη για θεραπεία από σοβαρό υποσιτισμό τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την έκκληση του ΟΗΕ.

Η πολιτική κρίση στο Μπουρούντι θα έχει ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί ο αριθμός εκείνων που έχουν επείγουσα ανάγκη και να φθάσει τα τρία εκατομμύρια.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη διπλασίασαν το ποσό που ζητούσαν για τη βορειοανατολική Νιγηρία σε ένα δισ δολάρια με την ελπίδα να φθάσει η βοήθεια σε επτά εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από τη δράση της ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Ανάμεσά τους 75.000 παιδιά που κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία.