Εταιρείες φέρεται οτι επί χρόνια πουλούσαν σάπια κρέατα!!
Σάλος με διατροφικό σκάνδαλο από Βραζιλία
Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο κλονίζει τη βιομηχανία επεξεργασίας βοδινού κρέατος και πουλερικών της Βραζιλίας λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Νοτίου Αμερικής (Mercosur), όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου.
Να σημειωθεί ότι αν και το ένα μέρος των κρεάτων που παράγεται στις βραζιλιάνικες μονάδες καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά, ένα μεγάλο μέρος εξάγεται και στην Ευρώπη. Η Βραζιλία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κόκκινου κρέατος στον κόσμο.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου
Πιο αναλυτικά, περίπου 30 μεγάλες εταιρείες μεταξύ των οποίων η JBS-γνωστή ως η μεγαλύτερη στον κόσμο εξαγωγέας βοδινού κρέατος και η BRF- η μεγαλύτερη παραγωγός πουλερικών στη χώρα, φέρεται από την κυβερνητική έρευνα ότι πωλούσαν σάπια κρέατα για χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Ωστόσο και οι δύο εταιρείες έχουν αρνηθεί τους καταγγελίες.
Είχε πραγματοποιηθεί έρευνα 2 ετών και σύμφωνα με το BBC έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από την ομοσπονδιακή αστυνομία σε περίπου 200 σημεία. Πάνω από 1.000 αξιωματούχοι ασχολήθηκαν με τις έρευνες. Οι αστυνομικές αρχές ισχυρίζονται ότι στις μονάδες επεξεργασίας χρησιμοποιούνταν οξύ και άλλες χημικές ουσίες - μερικά από τα οποίες είναι καρκινογόνες – για να συγκαλύψουν ή να τροποποιήσουν τα προϊόντα τους. Εικάζεται ότι χρησιμοποιούσαν πατάτα, νερό και χαρτόνια τα οποία αναμειγνύονταν με κρέας κοτόπουλου για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με αναφορές της εφημερίδας New York Times, το «παράνομο σύστημα» περιελάμβανε δωροδοκίες σε ελεγκτικές αρχές ώστε να επιτραπεί να σερβιριστεί σάπιο κρέας σε δημόσια σχολεία στη Βραζιλία και κρέας μολυσμένο με σαλμονέλα να εξαχθεί στην Ευρώπη. Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ακόμα ότι «οι δωροδοκίες διοχετεύτηκαν στο Δημοκρατικό Κίνημα Κόμμα του προέδρου Μικέλ Τεμέρ».
Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων οντοτήτων κρέατος, γαλακτοκομικών, έχουν κατηγορηθεί για «παροχή δωροδοκιών με μετρητά σε πλαστικά δοχεία».
Καθησυχασμός από τον πρόεδρο της Βραζιλίας
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του Bloomberg, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ σε συνάντηση με τον υπουργό γεωργίας, Μπάιρο Μάγκι και τους κορυφαίους διπλωμάτες της χώρας σε ΕΕ, Σουηδία, Καναδά και άλλες χώρες ανέφεραν ότι τα σφαγεία ελέγχονταν καταλλήλως και ότι το βραζιλιάνικο κρέας είναι ασφαλές για κατανάλωση. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση ο Τεμέρ έφαγε μια μπριζόλα και παρότρυνε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, η Κίνα φημολογείται ότι ανέστειλε προσωρινά τις εισαγωγές βοδινού από τη Βραζιλία, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν από τη Βραζιλία σχετική ενημέρωση και πιθανόν να προγραμματίσουν και συνάντηση για το θέμα.
«Πρόκειται για ένα επείγον θέμα καθώς έχει επιπτώσεις τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Μιλήσαμε με τις πρεσβείες ώστε να καθησυχάσουν τις κατά τόπους κυβερνήσεις», ανάφερε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ.
Στη συνέχεια, ο Μικέλ Τεμέρ δείπνησε με 19 πρέσβεις και διπλωμάτες από την Κίνα και την Αγκόλα σε ένα εστιατόριο όπου με 39 δολάρια μπορείς να καταναλώσεις απεριόριστη ποσότητα με μπριζόλες.