Ένας στους πέντε θανάτους οφείλεται στην κακή διατροφή 



Ολοένα και πιο ανησυχητικά νέα προκύπτουν από τον επιστημονικό κόσμο για τους μη επιλεκτικούς καταναλωτές με απρόσεκτο διαιτολόγιο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet, οι δίαιτες με έλλειψη δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών συνδέονται με έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως.

Τα ευρήματα αυτά αποκτούν ύψιστη βαρύτητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι προκύπτουν από τη μελέτη για την Παγκόσμια Επιβάρυνση της Υγείας από τις Νόσους (GBD), για την οποία συνεργάστηκαν περίπου 2.500 ερευνητές από όλο τον κόσμο, με την κοινοπραξία να αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 195 χώρες, όντας η πιο ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης στην παγκόσμια υγεία κατά την τελευταία εικοσαετία (σ.σ. παρουσιάζει δεδομένα από το 1997).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, τα τελευταία δέκα χρόνια, ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από στεφανιαία νόσο αυξήθηκε 19% παγκοσμίως, οδηγώντας στον θάνατο συνολικά 9,48 εκατομμύρια ανθρώπους το 2016. Την ίδια χρονιά, 1,43 εκατομμύρια θάνατοι προήλθαν από την ασθένεια του διαβήτη, μια αύξηση της τάξεως του 31,1% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, ενώ και τα επίπεδα παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.

Διαιτολόγια με χαμηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, καρύδια και σπόρους, ιχθυέλαια και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, θεωρούνται ότι είναι οι πιο συνήθεις παράγοντες διατροφικού κινδύνου. Τέσσερις επιπλέον παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη διατροφή είναι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η υψηλή πίεση, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η υψηλή συνολική χοληστερόλη –ήταν όλοι στους πρώτους δέκα παράγοντες κινδύνου για θάνατο ανδρών και γυναικών παγκοσμίως.

Όπως σχολίασαν ορισμένοι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι οποίοι συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, τα δύο ακραία κοινωνικά παραδείγματα της βλαβερής αυτής συνήθειας εντοπίζονται στις φτωχές κοινότητες, όπου σε αρκετές περιπτώσεις η διατροφή είναι αναγκαστικά ανεπαρκής, αλλά και σε πλουσιότερους πληθυσμούς, όπου η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών είναι συνειδητή επιλογή.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπιστώνουν ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, φτάνοντας σε έναν παγκόσμιο μέσο όρο 75,3 χρόνων για τις γυναίκες και 69,8 χρόνων για τους άνδρες, οι άνθρωποι περνούν πλέον μεγαλύτερες περιόδους της ζωής τους παλεύοντας ενάντια στις ασθένειες.



Πηγή The Lancet