AIDS-UNICEF
Δεκαοκτώ παιδιά μολύνονταν κάθε ώρα πέρυσι από τον ιό HIV
Δεκαοκτώ παιδιά μολύνονταν κάθε ώρα πέρυσι στον κόσμο από τον ιό HIV, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η UNICEF, επισημαίνοντας ότι ο θλιβερός αυτός απολογισμός δείχνει πόσο ανεπαρκής είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί για την προστασία των παιδιών στον κόσμο από το AIDS.
Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση όσον αφορά την μόλυνση από τον ιό HIV, ως το 2030 θα υπάρχουν μεταξύ των εφήβων 3,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα του ιού αυτού που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με την Επικαιροποιημένη Στατιστική μελέτη της UNICEF για το 2017.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι --περίπου ο πληθυσμός του Καναδά-- ήταν φορείς του ιού HIV πέρυσι, σύμφωνα με την UNICEF.
Μεταξύ αυτών, 2,1 εκατομμύρια είναι οι έφηβοι που είναι φορείς, υπήρξε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2005, ενώ 55.000 έφηβοι ηλικίας 10 με 19 ετών και 120.000 παιδιά κάτω των 14 ετών έχουν πεθάνει από αίτια που σχετίζονται με το AIDS.
Τα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αίτια που σχετίζονται με το AIDS είναι αυτά που είναι κάτω των 4 ετών και έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.
"Η επιδημία του AIDS δεν έχει τελειώσει και παραμένει μια απειλή για τη ζωή των παιδιών και των νεαρών ανθρώπων", σημειώνει σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση αυτή ο Τσίουι Λούο, επικεφαλής της UNICEF στην υπηρεσία που ασχολείται με την καταπολέμηση του AIDS.
"Είναι απαράδεκτο να συνεχίζουμε να βλέπουμε τόσο πολλά παιδιά να πεθαίνουν από AIDS και να έχουμε τόσο μικρή πρόοδο στην προστασία των εφήβων ώστε να αποτρέπεται η μόλυνσή τους από τον ιό HIV", προσθέτει ο ίδιος.
Η UNICEF επισημαίνει επίσης ότι όλοι οι θάνατοι εφήβων από τη νόσο του AIDS καταγράφονται στην υποσαχάρεια Αφρική και ότι παγκοσμίως περισσότερα κορίτσια από αγόρια μολύνονται απο τον ιό HIV.
Μεγάλο είναι επίσης το κενό που υπάρχει στον έλεγχο και τη θεραπεία των μωρών, καθώς λιγότερα από τα μισά βρέφη που είναι εκτεθειμένα στον ιό εξετάζονται κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους, προστίθεται στην έκθεση.
Η UNICEF ζήτησε να υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η παροχή θεραπείας σε όλα τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, όπως και το να αποτελέσει προτεραιότητα η χορήγηση θεραπείας στα κορίτσια στην υποσαχάρεια Αφρική, να διαδοθεί η χρήση των διαγνωστικών τεστ που μπορεί να κάνει κανείς μόνος του και να υπάρξει μια πιο καλή συλλογή στοιχείων.