...και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Καινοτόμες θεραπείες για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ...Καινοτομίες της ιατρικής πρακτικής όπως η γονιδιακή θεραπεία για μία ομάδα ασθενών που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) λόγω έλλειψηs του ενζύμου Α αντιθρυψίνη, μία νέα αναίμακτη μη χειρουργική μέθοδος ανάταξης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) με ραδιοσυχνότητες -η μέθοδος Stretta, αλλά και ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αλλαγής βαλβίδων της καρδιάς με τη βοήθεια ενός καθετήρα, θα παρουσιαστούν στο 3ο Περιφερειακό Ιατρικό Συνέδριο Exploring Novel Medical Frontiers 2018 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

   Θεραπεία της ΧΑΠ με ένα ένζυμο

   Η ΧΑΠ, μία νόσος η οποία καταστρέφει σταδιακά τους πνεύμονες οδηγώντας στο θάνατο, αφορά σήμερα περίπου 500.000. Για την αντιμετώπιση της νόσου υπάρχουν πολλά καινούργια εισπνεόμενα φάρμακα τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Πρόσφατα ανιχνεύτηκε ένα ένζυμο, η Α αντιθρυψίνη, το οποίο λείπει από μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με ΧΑΠ. Η έλλειψη του ενζύμου αυτού οδηγεί, κυρίως τους νεότερους ασθενείς, πολύ γρήγορα στην πλήρη καταστροφή των πνευμόνων, όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πνευμονολόγος Σταύρος Τρύφων, διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

   «Μέχρι πρόσφατα κάναμε έναν απλό έλεγχο και λέγαμε ότι ο ασθενής δεν έχει έλλειψη της Α αντιθρυψίνης. Χρειάζεται όμως και ένας γονιδιακός έλεγχος ο οποίος γινόταν στο εξωτερικό, στη Γερμανία ή στην Ιταλία όπου στέλναμε δείγματα από το αίμα των ασθενών. Σήμερα οργανώνεται και δημιουργείται ένα Κέντρο Αναφοράς για όλα τα σπάνια νοσήματα, και για το συγκεκριμένο, στο Πανεπιστήμιο της Λάρισας, για το οποίο θα μιλήσει στο συνέδριο ο καθηγητής ιατρικής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ματθαίος Σπελέτας», ανέφερε ο κ Τρύφων.

   Παράλληλα επισήμανε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 ασθενείς με ΧΑΠ που οφείλεται στην έλλειψη Α αντιθρυψίνης ενώ μόνο 28 από αυτούς τους ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτό το ένζυμο το οποίο όχι μόνο προστατεύει τον πνεύμονα αλλά παρατείνει τη ζωή και αλλάζει τη φυσιολογία της νόσου. «Πρώτον κάνουμε πράξη τη διάγνωση, δεύτερον κάνουμε ένα Κέντρο Αναφοράς για την Ελλάδα και τρίτον κάνουμε τη θεραπεία ασθενών που ήδη παίρνουν αυτή την ειδική αγωγή υψηλού κόστους», προσέθεσε ο κ. Τρύφων.

   Ενδοσκοπική θεραπεία της ΓΟΠ με ραδιοσυχνότητες

   Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα με το οποίο συνήθως οι ασθενείς συμβιβάζονται καθώς οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπισή του είναι σύνθετες, χρονικά μεγάλης διάρκειας και μικρής αποτελεσματικότητας στην οριστική επίλυση του. Μια πολλά υποσχόμενη μη χειρουργική αναίμακτη μέθοδος για την ανάταξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η μέθοδος Stretta, η οποία εφαρμόζεται στις Βρυξέλλες και έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στην ΓΟΠ, ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκρατείου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αθανάσιος Νοτόπουλος.

   Με τη μέθοδο αυτή, η οποία θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο από Βέλγους επιστήμονες, η ΓΟΠ αντιμετωπίζεται ενδοσκοπικά με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

   Αλλαγές βαλβίδων καρδιάς με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους

   Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικής ανάμεσα στις οποίες και μία μέθοδος αλλαγής βαλβίδων της καρδιάς.

   «Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, χωρίς μείζονες επεμβάσεις, να γίνονται αλλαγές βαλβίδων με έναν καθετήρα. Αλλάζοντας τις βαλβίδες χωρίς μεγάλες επεμβατικές σοβαρές χειρουργικές παρεμβάσεις, κυριολεκτικά μέσα σε ένα 24ωρο, αλλάζει η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Και μάλιστα αυτές οι επεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και μέρος χρηματοδοτείται από την Ευρώπη και δεν πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ