Η χαρούμενη κλασική μουσική ειναι θετική για την ψυχολογία μας, ενισχύει τη δημιουργικότητα και τις πρωτότυπες ιδέες
Θέλετε να νιώσετε έμπνευση και να είστε πιο δημιουργικοί; Να έχετε πιο ευφάνταστες ιδέες έξω από την πεπατημένη; Να επινοήσετε πρωτότυπες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα; Ακούστε χαρούμενη μουσική, κατά προτίμηση κλασική, για παράδειγμα την «'Ανοιξη» από τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα πειράματα μιας νέας ολλανδο-αυστραλιανής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η ευχάριστη (αλλά όχι χαζοχαρούμενη), θετική, διεγερτική και ανυψωτική μουσική βοηθά τους ανθρώπους να «κατεβάσουν» πιο καινοτόμες ιδέες και λύσεις, σε σχέση με όσους σκέφτονται και δημιουργούν μέσα στη σιωπή.
Οι ερευνητές Σιμόν Ρίτερ του ολλανδικού Πανεπιστημίου Ράντμπουντ και Σαμ Φέργκιουσον του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, πειραματίσθηκαν με 155 εθελοντές, που χωρίσθηκαν σε πέντε ομάδες.
Οι συμμετέχοντες άκουσαν τέσσερα διαφορετικά είδη μουσικής (ήρεμη, χαρούμενη, λυπητερή και αγχωτική) ή καθόλου μουσική. Καθώς άκουγαν τη μουσική ή τη σιωπή, οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτελέσουν μια σειρά από τεστ ελέγχου της δημιουργικότητας και της επινοητικότητας της σκέψης τους.
Διαπιστώθηκε ότι τις πιο πρωτότυπες και χρήσιμες ιδέες και λύσεις γεννούσαν όσοι είχαν ακούσει την χαρούμενη κλασική μουσική. Κατά μέσο όρο το «σκορ» δημιουργικότητας των ατόμων αυτών ήταν 94, έναντι 76 όσων είχαν εργασθεί μέσα στη σιωπή.
Οι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι γενικά στον πλανήτη μας παρατηρείται «μια κρίση δημιουργικότητας, καθώς γενικά οι άνθρωποι σκέφτονται λιγότερο δημιουργικά από ό,τι στο παρελθόν», επεσήμαναν ότι η δημιουργικότητα φαίνεται πως τονώνεται περισσότερο από τη χαρούμενη κλασική μουσική, που τείνει να «ξεκολλά» το μυαλό των ανθρώπων από τα γνώριμα μονοπάτια σκέψης. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, αυτό μπορεί να συμβαίνει, επειδή η χαρούμενη μουσική βοηθά να παράγεται περισσότερη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, μια χημική ουσία που, εκτός από ευχαρίστηση, φέρνει περισσότερη φαντασία.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει υπόψη του κάθε άνθρωπος ή ομάδα που θέλει να «γεννήσει» καινούρια πράγματα, συσχετίζοντας για πρώτη φορά φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους δεδομένα ή επινοώντας ριζικά νέες χρήσεις για πράγματα που ήδη υπάρχουν. Επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και όλοι εν γένει οι άνθρωποι έχουν συνεπώς λόγο να βάλουν περισσότερη καλή μουσική στη ζωή τους.
Από την άλλη όμως, η νέα έρευνα έδειξε ότι η χαρούμενη μουσική δεν βελτιώνει την ικανότητα της βαθιάς λογικής σκέψης για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων με ακρίβεια. Μάλλον οι μαθηματικοί προτιμούν τη μουσική της σιωπής.