ΑΘΗΝΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθλητική διατροφή: από τη θεωρία στην πράξη

  Οι κανόνες για σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι «γνωστοί, εύκολοι αλλά και βαρετοί» και το πολύ δύσκολο είναι να πείσεις κάποιον να τους ακολουθήσει.

   «Ο ρόλος μας δεν είναι να αδυνατίζουμε τον κόσμο ή να δίνουμε συμπληρώματα διατροφής, ο ρόλος μας είναι να εφαρμόζουμε τους κανόνες διατροφής, προσαρμοζόμενους στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου» ανέφερε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής  ο Λάμπρος Συντώσης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

   Θέμα της ομιλίας του κ. Συντώση «η σημασία της διατροφής για τον πρωταθλητισμό» και, όπως ανέφερε, δυστυχώς σήμερα η πυραμίδα ισχύει ανάποδα, ξεκινάει από συμπληρώματα διατροφής, δίνοντας μικρότερη σημασία σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, που είναι και η βάση. Όπως τόνισε, υπάρχουν ακόμα και γονείς που ζητούν να δώσουν στα παιδιά τους συμπληρώματα διατροφής νόμιμα ή μη, ώστε να έχουν επιτυχίες. Τους ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός και όχι ο αθλητισμός. Ο ρόλος των ειδικών, ανέφερε, απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο φοιτητών είναι να προστατεύσουμε την υγεία του αθλητή και όχι η νίκη με οποιοδήποτε κόστος.

   «Η σωστή διατροφή δεν μπορεί να κάνει έναν μέτριο αθλητή πρωταθλητή, η κακή διατροφή όμως μπορεί να κάνει έναν πρωταθλητή μέτριο αθλητή» επισήμανε, σημειώνοντας ότι η βελτίωση των επιδόσεων με συμπληρώματα είναι λάθος τρόπος.

   Για να γίνει κάποιος πρωταθλητής είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων, με κυριότερο την σκληρή προπόνηση. Ένας αθλητής κάνει 300 με 600 προπονήσεις ετησίως και χρειάζεται 1500 με 2000 γεύματα. Ο ρόλος ενός καλού διατροφολόγου είναι η προστασία της υγείας του, με σωστό προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών του, βάσει του αθλήματος που κάνει, της οικονομικής του κατάστασης, του διαθέσιμου χρόνου που έχει και της προσβασιμότητας σε είδη διατροφής. Το δύσκολο, είπε ο κ. Συντώσης, είναι να τον πείσεις να τρώει σωστά και να ακολουθεί τους κανόνες. Για την μεγιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων χρειάζονται επαρκής ενέργεια, ενυδάτωση, προγραμματισμός γευμάτων και ο αθλητής δεν μπορεί να κάνει «εκπτώσεις», καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στην επίδοση του ανέφερε.

   Για την αξία της διατροφής σε επίπεδο πρωταθλητισμού μίλησαν οι Ολυμπιονίκες Περικλής Ιακωβάκης και Δημοσθένης Ταμπάκος.

   Ο κ. Ιακωβάκης, κάνοντας αναφορά σε προσωπικές του εμπειρίες από την παρουσία του σε κορυφαία παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, είπε ότι η σωστή διατροφή πρέπει να είναι τρόπος ζωής και ο διαιτολόγος να μπορεί να προσφέρει ευέλικτες λύσεις στον αθλητή, ώστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να μπορεί να τραφεί έτσι ώστε να είναι αποδοτικός. Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση για να μάθει ο αθλητής να τρέφεται σωστά, ανέφερε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στα διάφορα αθλητικά γεγονότα ακούγονται «παραμύθια», όπως ότι «η ντομάτα κόβει ταχύτητα», μύθοι που αν δεν είσαι εκπαιδευμένος θα τους πιστέψεις…

   Η σωστή διατροφή για τον κ. Ιακωβάκη έχει γίνει τρόπος ζωής, μετά από 20 χρόνια πρωταθλητισμού, διευκρίνισε όμως ότι συγκεκριμένη διατροφή δεν έχει κάνει ποτέ, καθώς για έναν αθλητή αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Πρέπει να έχει χρήμα, χρόνο, να μένει κοντά στο σημείο που κάνει προπόνηση και να ξέρει να μαγειρεύει.

   Ο πρωταθλητισμός είναι συνδυασμός δουλειάς και ταλέντου, είπε ο κ. Ταμπάκος, ο οποίος και στις δύο Ολυμπιάδες που έλαβε μέρος, είχε επιλέξει να κάνει χορτοφαγική διατροφή. Ανέφερε ότι δεν είχε συνεργασία με αθλητικό διαιτολόγο και οι διατροφικές συμβουλές προέρχονταν από άλλους, εκτός από διαιτολόγο.

   Εξήγησε ότι για τον ίδιο η «τροφή» έχει ευρύτερη έννοια και όχι μόνο ότι λαμβάνουμε από του στόματος, αλλά και ότι βλέπουμε, αγγίζουμε. «Η άποψη αυτή σε συνδυασμό με τους στόχους που έθετα δημιουργούσαν το ιδανικό περιβάλλον για τις επιτυχίες» είπε.

   Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής, οι οποίοι διακρίθηκαν για τις αθλητικές τους επιδόσεις σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιάδες.