Μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο χωρίς επιδημίες, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

«Οι στρατηγικές επενδύσεις στα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με τις βελτιωμένες δυνατότητες προβλεψης, ετοιμότητας και αντίδρασης, μπορούν να μας βοηθήσουν στην αποστολή μας για έναν κόσμο χωρίς επιδημίες», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Διακυβέρνηση, στο Ντουμπάϊ.

   Μιλώντας για τη σημασία της εφαρμογής των διεθνών κανονισμών για την υγεία και τη διατήρηση ενός ισχυρού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης για την ταχεία ανίχνευση και αντιμετώπιση των επιδημιών, ο Δρ.Τέντρος δήλωσε: «Η επιδημία της ισπανικής γρίπης παραμένει η πιο θανατηφόρα έκρηξη της ιστορίας».

   Οπως είπε, «σήμερα η επιδημία Ebola αποτελει κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια. Όχι μόνο είχε ολεθριες συνεπειες σε διαφορες χώρες, αλλά είχε και καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις. Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις πληγείσες χώρες και ο Ebola μας έδειξε πώς ένα εύθραυστο σύστημα υγείας σε μια χώρα μπορεί να εκθέσει τον κόσμο σε κίνδυνο».

   Ο Δρ. Τέντρος τόνισε επίσης τη σημασία της παγκόσμιας κάλυψης υγείας και ασφάλειας. Οπως είπε, «3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε ακραίες συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης καθως δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς το κόστος για περίθαλψη τους».

   «Τα στοιχεία και η εμπειρία δείχνουν ότι η κάλυψη από πλευράς υγείας όλων των ανθρώπων στη γη είναι εφικτή. Όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς, ευδοκιμούν και οι κοινότητες και οι οικονομίες. Όταν οι κοινότητες είναι απαλλαγμένες από τη μόλυνση και βλαβερές ασθένειες, ευημερούν», δήλωσε.