Εμβόλιο Pfizer
To ζευγάρι των Γερμανών επιστημόνων πίσω από την επιτυχία
Βερολίνο.-
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BionTech ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών το εμβόλιο που παρασκευάζουν έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19. O γερμανο-αμερικανικός όμιλος υποστηρίζει οτι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό.

Οι άνθρωποι πίσω από την ελπίδα

Πίσω από την Pfizer βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής, Αλβέρτος Μπουρλά , ενώ πίσω από την BioNTech ένα παντρεμένο ζευγάρι γιατρών από τη Γερμανία, τουρκικής καταγωγής. Οι γιατροί Ογκούρ Σαχίν (Ugur Sahin) και Οζλέμ Τουρέτσι (Oezlem Tuereci), οι οποίοι δεσμεύτηκαν από την αγάπη τους για την ιατρική έρευνα, είναι το αντρόγυνο που έχει μερίδιο της επιτυχίας για το εμβόλιο Covid-19 που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Ο Σαχίν αν και κατάφερε να δημιουργήσει εταιρίες δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμένει ταπεινός και συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλεία του με το ποδήλατο του. Τώρα ο 55χρονος γιατρός έγινε διευθύνων σύμβουλος μιας γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας και μαζί με τη σύζυγό, την 53χρονη Οζλέμ Τουρέτσιi, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BioNTech, αποτελούν την ψυχή της «ομάδας όνειρο» πίσω από τις ελπίδες του κόσμου για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19. Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξεύρεση εμβολίου για τη νόσο της Covid-19 έκανε ένα άλμα προς τα εμπρός, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech ισχυρίστηκαν ότι το εμβόλιο τους είναι 90% αποτελεσματικό.

Το προφίλ της «ομάδας όνειρο»

Γεννημένος στην Τουρκία, ο Σαχίν, μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου οι γονείς του εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο της Ford. Σπούδασε ιατρική και έγινε καθηγητής και ερευνητής με ειδικότητα την ανοσοθεραπεία. Εργάστηκε σε νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Αμβούργου, όπου κατά τη διάρκεια της πρώτης ακαδημαϊκής του καριέρας συνάντησε την επίσης ανοσολόγο Τουρέτσι. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία έγινε κοινό πάθος. Η κυρία Τουρέτσι, κόρη ενός Τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία, σε συνέντευξή της στη «S?ddeutsche Zeitung», είπε ακόμα και την ημέρα του γάμου τους το 2002 ξεκίνησαν την ημέρα τους με εργαστηριακές ρόμπες και συνέχισαν την έρευνά τους, μετά από μια σύντομη στάση στο γραφείο μητρώου. Το ζευγάρι έχει μία κόρη. Ως εκπαιδευμένη ιατρός και ανοσολόγος, η Δρ Τουρέτσι ηγήθηκε της δικής της ερευνητικής ομάδας με τον καθηγητή Ουγούρ Σαχίν στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς της Γερμανίας, από το 2000. Μαζί επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου.