Εκτεταμένους προσυμπτωματικούς ελέγχους για καρκίνο, συστήνει η Κομισιόν
Βρυξέλλες.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέα προσέγγιση με στόχο την υποστήριξη των κρατών μελών ώστε να διαδοθεί περισσότερο ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο. Εστιάζοντας στην ανίχνευση καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, στόχος της προτεινόμενης σύστασης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων ώστε να καλύπτει περισσότερες ομάδες και καρκίνους.

Αυτή η νέα προσέγγιση της ΕΕ, που βασίζεται στις πιο πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές εξελίξεις και στοιχεία, θα υποστηρίξει ενέργειες των κρατών-μελών με στόχο να διασφαλισθεί ότι το 90% του πληθυσμού της ΕΕ, που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο για το στήθος, τον τράχηλο και το παχύ έντερο, θα μπορεί να εξετασθεί μέχρι το 2025.

Η νέα σύσταση επίσης επεκτείνει τον πληθυσμιακά οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου για να συμπεριλάβει τον πνεύμονα, τον προστάτη και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις καρκίνους του στομάχου.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «το 2020 εκτιμάται ότι 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ΕΕ διαγνώστηκαν με καρκίνο και περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Σήμερα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, χαράσσουμε μια νέα πορεία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στην ΕΕ. Με τις νέες συστάσεις μας, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου της ΕΕ θα καλύπτει τους τύπους καρκίνου που μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 55% όλων των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην ΕΕ κάθε χρόνο. Οι νέες μας συστάσεις, βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία (...), θα ενισχύσουν τη δράση μας σε ολόκληρη την ΕΕ ώστε να δράσουμε έγκαιρα και να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται από την επίδραση της COVID-19 στη διάγνωση και φροντίδα του καρκίνου. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις τάσεις του καρκίνου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ