Έρευνα
Το άτμισμα μπορεί να συρρικνώσει τούς... όρχεις και να μειώσει τα σπερματοζωάρια
Μαδρίτη.-
Άσχημα τα νέα για τους άνδρες χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα το άτμισμα μπορεί να συρρικνώσει τους όρχεις ,ακόμα και να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωάριων τους.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρσενικούς αρουραίους έδειξε ότι το άτμισμα μπορεί να συρρικνώσει το μέγεθος των όρχεων, παρεμποδίζοντας τη σεξουαλική ορμή και μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Τούρκοι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις του μεγέθους των όρχεων των αρουραίων πριν και μετά την έκθεση των ζώων σε καπνό τσιγάρου και ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και προσδιορισμό βιοδεικτών στρες στο αίμα και τα γεννητικά όργανα. Ωστόσο οι επιπτώσεις του συμβατικού καπνού του τσιγάρου, όπως δείχνουν προηγούμενες μελέτες, είναι ακόμη χειρότερες στο ανδρικό όργανο.
Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των αρουραίων που εκτέθηκαν σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 95,1 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, έναντι 98,5 εκατομμυρίων ανά χιλιοστόλιτρο στην ομάδα που δεν εκτέθηκε σε καμία ουσία νικοτίνης. Η ομάδα των αρουραίων που εκτέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου είχε τη χαμηλότερη από τις τρεις μετρήσεις με 89 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Οι όρχεις τους επίσης μετρήθηκαν και ζύγιζαν λιγότερο από τους αρουραίους που εκτέθηκαν σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου.
«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι παρόλο που το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει εισαχθεί ως ακίνδυνο σε μελέτες διακοπής του καπνίσματος, θα μπορούσε να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και να προκαλέσει μορφολογικές αλλαγές στους όρχεις», έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε στο ισπα νικό περιοδικό Revista Internacional de Androlog?a.
Το 2020, Δανοί ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων από τους μη ατμιστές.
Υπολογίζεται ότι 12 εκατομμύρια ενήλικες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ εκατομμύρια περισσότερα παιδιά και έφηβοι έχουν προστεθεί στον πληθυσμό του ατμίσματος, παρά τους ηλικιακούς περιορισμούς.