Καλαμάτα - Καρκίνος τού μαστού - Μπορούμε να τον νικήσουμε
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί με τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας. Το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο αυτό μήνυμα, έστειλε το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας , το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα από 6 έως 8 Μαΐου 2011, υπό τις οδηγίες του προέδρου του κ Βασίλη Γεωργούντζου. «Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το επίπεδο του οποίου ήταν ιδιαίτερα υψηλό, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην απεικόνιση του μαστού με εξέχουσα την ψηφιακή τομοσύνθεση (Π Μαλακάσης) και τη μαγνητική μαστογραφία ( Alberto Bazzocchı).Ακόμη τη νέα ταξινόμηση των απεικονιστικών ευρημάτων κατά BI-RADS9 ( Ι Χριστοδουλίδου) » ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα.

Επίσης έγινε παρουσίαση της προόδου στους τομείς:

- Της ελλάσωνος επεμβατικής τεχνολογίας στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού( Γεώργιος Φιλιππάκης).

- Στη μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και άμεση αποκατάσταση(Λυδία Μουζάκα).

- Στις τεχνικές αποκατάστασης(Απόστολος Μανδρέκας).

- Στο μοριακό προφίλ στην ογκολογία σήμερα και αύριο και οι εφαρμογές της(Σωτήρης Νικολοπουλος).

- Στη Γενετική Συμβουλευτική για τις οικογένειες των γυναικών με καρκίνο του μαστού( Άντζελα Απέσσου).

- Στην εκπαίδευση στη Μαστολογία(Λυδία Μουζάκα), τα νεότερα δεδομένα από τα πρόσφατα Παγκόσμια Συνέδρια( Α.Γκιάτας, Ε. Καρυδά, Λ. Νακοπούλου και Α Αλεξόπουλος).

- Στη συντήρηση του ωοθηκικού ιστού στις νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού( Ι .Ζερβομανωλάκης) .

- Στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των διαφόρων ειδικοτήτων για άριστο αποτέλεσμα και η πρόοδος στη μεταφραστική έρευνα( Β Μπαρμπούνης).

- Στην ακτινοθεραπεία καθώς και το κόστος ως παράγοντας ανισοτήτων στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε θεραπεία( Ζωή Καλατζή- Κυριάκος Σουλιώτης).

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Υφυπουργός Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, εξήρε το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και ιδιαίτερα το έργο στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη». Υποσχέθηκε δε την πλήρη στήριξης σε κάθε μελλοντική προσπάθεια της Εταιρείας.