Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Στρασβούργο - Συμβούλιο της Ευρώπης:Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν έχουν ισότιμη με τους άλλους πρόσβαση στη Δικαιοσύνη
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν έχουν ισότιμη με τους άλλους πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, υποστήριξε ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμμαρμπεργκ, με γραπτή του παρέμβαση στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η παρέμβαση του Επιτρόπου έγινε μ' αφορμή, την εκδίκαση της υπόθεσης του 18χρονου Ρομά Βαλεντάν Καμπιάνου, που είχε προσβληθεί από τον ιό του Εϊτζ και πέθανε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Πογιάνα Μάρε, έχοντας ζήσει όλη τη ζωή του σε ιδρύματα.
Μέχρι σήμερα, το Δικαστήριο δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να εξετάσει μια υπόθεση, η οποία αφορά άτομο με ειδικές ανάγκες που πέθανε, χωρίς να έχει νομική εκπροσώπηση και δίχως να τον εκπροσωπεί κάποιος κληρονόμος ή συγγενής του, διευκρίνισε ο Επίτροπος και υποστήριξε ότι:
<<Υπάρχει ένα κλίμα ατιμωρησίας που επικρατεί γύρω από τις αυθαιρεσίες σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες. Η αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων, για τη θέση των ανθρώπων αυτών στις κοινωνίες, έχει το αρνητικό αποτέλεσμα να στερεί από μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, κάθε εύλογη προοπτική να ζητήσουν και να λάβουν αποζημίωση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους."
Στην παρέμβασή του ο κ. Χάμμαρμπεργκ, υποστηρίζει ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο για λογαριασμό των θυμάτων, ακόμα και όταν δεν έχουν ειδική εξουσιοδότηση.
Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ, στην ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευάλωτων ατόμων και την εξασφάλιση της πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη πρέπει να αναγνωρισθεί επισήμως, κατέληξε ο Επίτροπος.