Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Γκρας/Γαλλία - Αποζημίωση περίπου δύο εκατ ευρώ θα λάβουν δύο οικογένειες των οποίων τα βιολογικά παιδιά μπερδεύτηκαν στο μαιευτήριο μετά τη γέννα
Δικαστήριο στη Γαλλία έκρινε υπέρ της αποζημίωσης των οικογενειών δύο νεαρών γυναικών, οι οποίες από ένα μπέρδεμα στο μαιευτήριο όπου γεννήθηκαν πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια, δόθηκαν σε άλλες οικογένειες.
Η κλινική στη νότια Γαλλία που βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης θα κληθεί τώρα να καταβάλει αποζημίωση συνολικά σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ στις γυναίκες αυτές και στις οικογένειές τους , έπειτα από την απόφαση δικαστηρίου στην πόλη Γκρας.
Το ποσό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν ως αποζημίωση οι οικογένειες.
Τα χρήματα θα μοιραστεί η κάθε νεαρή γυναίκα, που θα λάβει από 400.00 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν οι γονείς και τα αδέλφια τους.
Τα δύο νεογέννητα κορίτσια διαγνώστηκαν με ίκτερο λίγο μετά τη γέννησή τους τον Ιούλιο του 1994 και τοποθετήθηκαν στην ίδια θερμοκοιτίδα σε μία κλινική στις Κάννες.
Από λάθος μία νοσηλεύτρια παρέδωσε τα νεογέννητα, το ένα στην οικογένεια του άλλου.
Ο πατέρας του ενός κοριτσιού, της Μανόν Σερανό, προβληματιζόταν όσο το παιδί μεγάλωνε για το αν ήταν η βιολογική του κόρη εξαιτίας του σκουρόχρωμου δέρματός της. Εξέταση DNA αποκάλυψε ότι η Μανόν, που όταν υποβλήθηκε σε αυτή ήταν δέκα ετών, δεν ήταν βιολογικό παιδί ούτε του πατέρα ούτε της μητέρας της.
Το γεγονός αυτό οδήγησε στη διεξαγωγή έρευνας η οποία έφερε στο φως το μπέρδεμα στο μαιευτήριο και κατέστησε εφικτή την ταυτοποίηση των βιολογικών οικογενειών των κοριτσιών.
Τα κορίτσια γνώρισαν δηλαδή τους βιολογικούς τους γονείς όταν ήταν δέκα ετών, αλλά συνέχισαν να ζουν με τους γονείς που τα είχαν αναθρέψει.
"Βρίσκεσαι ενώπιον μίας γυναίκας που είναι η βιολογική σου μητέρα, αλλά που είναι μία άγνωστη", δήλωσε η Μανόν Σερανό αναφερόμενη στην πρώτη της συνάντηση με την πραγματική της οικογένεια.
Οι γονείς πάντως είχαν εκφράσει εξαρχής την ανησυχία τους ότι ενδεχομένως να έφυγαν από την κλινική με το λάθος μωρό.
Όπως είπαν η μία μητέρα, η Σοφί Σερανό, και η μη βιολογική της κόρη Μανόν, οι συνήγοροι υπεράσπισης της κλινικής είχαν υποστηρίξει στο δικαστήριο και στην δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών τον Δεκέμβριο ότι ευθύνονταν οι μητέρες που δεν αναγνώρισαν τα παιδιά τους.
Το επιχείρημά αυτό είχε ανατρέψει άμεσα η Μανόν Σερανό η οποία είχε υπερασπιστεί την γυναίκα που την ανέθρεψε.
"Διαμαρτυρήθηκε, βρέθηκε ενώπιον μίας καταρτισμένης νοσηλεύτριας, ήταν πολύ νέα, μόλις είχε γεννήσει. Επομένως είναι παράλογο να κατηγορείται, το βρίσκω απάνθρωπο".