ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ: ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ Ή ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ;
Γράφει η Πέννυ Σπανού, Αντιπρόεδρος τού Ιδρύματος για μιά Ευρώπη Χωρίς Ναρκωτικά

Δεκαετία του 1960... τα παιδιά των λουλουδιών ξεχύνονται διαδίδοντας το μήνυμα «σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ»... Η εποχή που η μαριχουάνα και το LSD (το τελευταίο δημιουργημένο από ψυχιάτρους), μεσουρανούν, όντας τα ναρκωτικά περισσότερο σε χρήση. 

Συνοδευόμενη από την απελευθέρωση των ηθών και ηθικών αξιών, η μαριχουάνα υπόσχεται στιγμές «χαλάρωσης και ξενοιασιάς» στους ανυποψίαστους μελλοντικούς χρήστες οι οποίοι ζουν τον προσωρινό παράδεισό της αγνοώντας ότι άνοιξε γι’ αυτούς η Πύλη για τα πιο βαριά ναρκωτικά. Κάποιοι, πιο πειθαρχημένοι, καταφέρνουν να σβήσουν τη δίψα τους για λίγη «ευτυχία παραπάνω», με περισσότερη μαριχουάνα, που σημαίνει ότι όμως πάραυτα, ότι ο κύκλος του εθισμού εχει ήδη αρχίσει να κάνει τη δουλειά του.

Το πιο «αθώο» από τα ναρκωτικά ή «ακίνδυνο» όπως θέλουν πολλοί να το ονομάζουν για να μειώνουν την ευθύνη διακίνησής του και να το διαφημίζουν ευκολότερα, φαίνεται βάσει επιστημονικών δεδομένων να μην είναι και τόσο αθώο.

Η βασική τοξίνη της ινδικής κάνναβης με χημική ονομασία τετραϋδροκανναβινόλη και για συντομία THC, είναι η υπεύθυνη ουσία για την παραισθησιογόνα δράση της προκαλώντας στον χρήστη την αίσθηση της ευφορίας, την προδιάθεση για γέλιο ακόμα και αν οι δεδομένες συνθήκες δεν θα το επέτρεπαν, καθώς επίσης ευθύνεται για την ονειρική και εξωπραγματική κατάσταση που βιώνει το άτομο.

Καθώς ο τυπικός χρήστης κρατάει τον καπνό περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε ώστε να εντείνει την παραισθησιογόνο δράση του, προκαλεί σοβαρότατη ζημιά στους πνεύμονές του, εφόσον ένα «τσιγαριλίκι» περιέχει τόσες χημικές ουσίες, όσες πέντε κανονικά τσιγάρα. Ζωντανή απόδειξη αποτελεί ο τεράστιος αριθμός καρκίνων που προέρχεται από το κάπνισμά της.

Σε μελέτη που έγινε μεταξύ ταχυδρομικών υπαλλήλων στις ΗΠΑ, βρήκε ότι εκείνοι που έκαναν χρήση είχαν 55% περισσότερα ατυχήματα, 85% περισσότερους τραυματισμούς και 75% περισσότερες απουσίες από την εργασία τους. Στην Αυστραλία μια μελέτη βρήκε ότι το 4,3% των θανάτων των οδηγών οφειλόταν στη χρήση μαριχουάνας πριν ή κατά την οδήγηση.

Κάποιες από τις Πολιτείες της Αμερικής, όπως το Οχάιο και το Κολοράντο,  έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα με έναν μαραθώνιο μάρκετινγκ για την «αγνότητά» της, πλασάροντάς την ως θεραπευτική για την κατάθλιψη, τις διαταραχές πήξης του αίματος, την αθηροσκλήρυνση και μια ολόκληρη λίστα από ασθένειες, χωρίς φυσικά να ενημερώσουν τους καταναλωτές της ότι η τοξικότητα τής σε σχέση με 50 χρόνια πριν, είναι 2500% πάνω. (περιεκτικότητα σε THC ο,2 – 0,3% ανά γραμμάριο μαριχουάνας το 1960 και το 2015 η περιεκτικότητα της THC είναι 23- 25% ανά γραμμάριο μαριχουάνας), καθώς επίσης και ότι άπαξ και ξεκινησουν τη χρήση της, θα γίνουν δέσμιοί της.

Πολλοί άνθρωποι θα πουν ότι δεν είναι επικίνδυνη ή ότι είναι θεραπευτική. Μήπως αυτοί οι άνθρωποι όμως θα γευτούν τους καρπούς των οικονομικών κερδών από την πώλησή της; Μήπως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν μια ναρκωμένη, υπνωτισμένη κοινωνία ανήμπορη να αντιδράσει; 

Το Ίδρυμα για έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά δε σας λέει «μην καπνίσετε μαριχουάνα.»  Σας δίνει όλα τα δεδομένα για να εξάγετε εσείς τα συμπεράσματά σας και να πάρετε τις αποφάσεις σας. Ας δώσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά, ελεύθερο από εξαρτήσεις.

Μάθετε την Αλήθεια  Για τη Μαριχουάνα στο www.notodrugs.gr

Πέννυ Σπανού

Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για μια Ευρώπη Χωρίς Ναρκωτικά

www.notodrugs.gr

notodrugs.gr@gmail.com