Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Αθήνα - (Ανταπόκριση ΄Εφη Φουσέκη)
Το πλύσιμο των χεριών, βασικό όπλο κατά των λοιμώξεων, τονίζουν οι επιστήμονες
Το πλύσιμο των χεριών, βασικό όπλο κατά των λοιμώξεων, τονίζουν οι επιστήμονες
Η πειθαρχία σε βασικούς κανόνες είναι το κυριότερο όπλο κατά της διασποράς μολυσματικών ασθενειών, και ο κορυφαίος και φθηνότερος όλων το πλύσιμο των χεριών, όπου ως χώρα βρισκόμαστε στην τελευταία θέση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης, με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων , η καμπάνια για το πλύσιμο των χεριών στη Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 45% της χρήσης αντιβιοτικών, η υπερκατανάλωση των οποίων στην Ελλάδα και η ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής έχει λάβει «ενδημικές διαστάσεις».
«Στην Ελλάδα το μόνο που κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι να καταγράφουμε και να επισημαίνουμε το πρόβλημα, χωρίς περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή του» ανέφερε ο κ. Σκουτέλης. Για να προσθέσει ο Άγγελος Πεφάνης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, ότι η σχετική νομοθεσία για τον έλεγχο των λοιμώξεων υπάρχει, και μάλιστα για τα νοσοκομεία αποτελεί ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης των διοικητών, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πεφάνης, πρακτικά οι διοικητές δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, τη στιγμή που έχουν δύο νοσηλεύτριες για 40 ασθενείς, και δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις.
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων επισήμαναν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ο έλεγχος των λοιμώξεων στην κοινότητα.
Αναφερόμενος στη φυματίωση, ο κ. Πεφάνης είπε ότι αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσια Υγείας, ωστόσο η αδυναμία τού συστήματος να απομονώσει, να θεραπεύσει και να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τα άτομα αυτά, δεδομένης μάλιστα και της εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας της φυματίωσης, τα καθιστούν «κινούμενες βόμβες» για τη δημόσια Υγεία.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν από τα νοσοκομεία πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία τους και πριν λάβουν οδηγίες από τους θεράποντες γιατρούς. «Δεν μπορείς να κρατήσεις κανέναν με το ζόρι» ανέφερε ο κ. Σκουτέλης, τονίζοντας την έλλειψη ειδικών χώρων για την «απομόνωση» ιατρικά των συγκεκριμένων ασθενών, αλλά και περαιτέρω ελέγχου.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίζεται στο να διαγνωστεί κάποιος ότι έχει φυματίωση, και σε επόμενη φάση να λαμβάνει συστηματικά την αγωγή του, καθώς μετά από κάποιο χρονικό διάστημα με τα νέα αντιφυματικά φάρμακα παύει να είναι μεταδοτικός.
Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έγιναν αναφορές και στα επιστημονικά επιτεύγματα, όπως αυτά που σημειώνονται τον τελευταίο χρόνο στο θέμα της θεραπείας της χρόνιας ηπατίτιδας C, τα οποία οι επιστήμονες χαρακτήρισαν «πρωτόγνωρα και καταιγιστικά». Οι καινούργιες θεραπείες είναι πόσιμες, είναι ασφαλείς και παρουσιάζουν αποτελεσματικότητα που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει σχεδόν το 100%. «Το τίμημα, όμως» τόνισε ο κ. Σκουτέλης, «σε αυτό το επιστημονικό επίτευγμα είναι σκληρό, με το κόστος να είναι πολύ υψηλό -30.000 με 40.000 ευρώ- για τη δημόσια Υγεία».
Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη