Αθήνα

Ινοαδένωμα μαστού: Διάγνωση και χειρουργική επέμβαση 

Το ινοαδένωμα μαστού είναι από τα πιο συχνά ευρήματα ενός υπερηχογραφήματος. Αν και ακίνδυνο και μη ανησυχητικό, παρόλα αυτά πρέπει να εξετάζεται εγκαίρως από τον γιατρό σας.

Τι ακριβώς ονομάζουμε ινοαδένωμα;

Εκτός από τους γαλακτοφόρους πόρους, όπου παράγεται το γάλα και μεταφέρεται στην θηλή, το υπόλοιπο στήθος γεμίζουν λίπος και ινώδης ιστός. Το ινοαδένωμα, είναι η υπερπλασία αυτών των ιστών λόγω ορμονικών διαταραχών, για αυτό και εμφανίζεται κατά κανόνα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Συνήθως γίνεται αντιληπτό με έναν αυτοέλεγχο από την ίδια την γυναίκα, ψηλαφώντας πολλαπλά ογκίδια, σκληρά. Δεν είναι μεγαλύτερα από 3 εκατοστά και μπορεί να καταστούν επώδυνα σε μικρό βαθμό κατά την έμμηνο ρύση.  Μάθετε περισσότερα για το τι είναι το ινοαδένωμα μαστού, εδώ.

Διάγνωση

Αν η γυναίκα δεν επισκεφθεί τον γιατρό της, ύστερα από μία ψηλάφηση, τότε η εξέταση πρώτης εκλογής είναι ο υπέρηχος μαστού. Κατά την διάρκεια της εξέτασης αποσαφηνίζεται ακριβώς ποια η θέση και η μορφή του ινοαδενώματος. Αν ο γιατρός θεωρεί ότι δεν έχουν διαλευκανθεί εντελώς τα ευρήματα, τότε η αμέσως επόμενη προτεινόμενη εξέταση είναι η μαγνητική τομογραφία.

Χειρουργική επέμβαση -  πόσο απαραίτητη είναι;

Σε ποσοστό 90% συστήνεται η συντηρητική αγωγή, η οποία δίνει ολοκληρωμένες λύσεις σε αυτήν την πάθηση.

Αν χρειαστεί εγχείρηση, τότε η επιλογή του χειρουργού, είναι πολύ σημαντική, καθώς μία απροσεξία μπορεί να αφήσει ουλές ή σημάδια στον μαστό. Εκτός από αυτό, χαλάει και την αρχιτεκτονική του μαστού.

Η αφαίρεσή τους είναι απαραίτητη σε περίπτωση που το μέγεθος τους μεταβάλλεται, δηλαδή αυξάνεται μέρα με την μέρα. Αν συμβεί αυτό, τότε το ινοαδένωμα μπορεί να αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο.

Ευχαριστούμε πολύ την συνεργασία του Χειρουργού και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών  Γεωργίου Ν. Μητρόπαπα καθώς και του ιστοχώρου του mitropapas.gr για τις παραπάνω πληροφορίες.