Καρκίνος στομάχου και καρκίνος ωοθηκών… βασικές πληροφορίες

Τι είναι ο καρκίνος στομάχου;

Γίνεται λόγος για μια μορφή καρκίνου η οποία εμφανίζεται σπάνια στη χώρα μας και σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η πιο συχνή του μορφή είναι το αδενοκαρκίνωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει;

Τα συμπτώματα  που παρουσιάζει ο καρκίνος στομάχου ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και ο ασθενής. Σε αρχικό στάδιο ο ασθενής ενδεχομένως να βιώνει ανορεξία, εμετούς, ναυτία, αίσθηση καούρας στο στέρνο και έντονη κακοσμία του στόματος. Σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι πιο έκδηλη η απώλεια βάρους, συχνά οι ασθενείς υποφέρουν από εμετούς, από έντονο πόνο στο στομάχι και αδυναμία, ενώ ενδεχομένως να υπάρχει και αιμορραγία στα κόπρανα.

Πρόληψη.

Η πρόληψη σώζει ζωές και σχετίζεται άμεσα με τις εξετάσεις. Όσο πιο συχνά κάνετε εξετάσεις είτε έχετε, είτε όχι τα συμπτώματα τόσο περιορίζετε τις πιθανότητες. Η πιο συνηθισμένη εξέταση είναι η γαστροσκόπηση. Είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση η οποία διαρκεί μόλις 15 λεπτά και με το πέρας της ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει άμεσα στην οικεία του. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης ελέγχεται το στομάχι και ο οισοφάγος για να εντοπιστούν σημάδια καρκίνου στομάχου.

 

Τι είναι ο καρκίνος των ωοθηκών;

Ο καρκίνος ωοθηκών είναι μια «ύπουλη» μορφή καρκίνου η οποία εμφανίζεται σε πολύ μικρό ποσοστό, ωστόσο η κληρονομική προδιάθεση επιβαρύνει εξαιρετικά την κατάσταση και μια γυναίκα είναι πιθανό να εμφανίσει εως και 40% καρκίνο στις ωοθήκες, αν έχει εμφανιστεί σε συγγενή πρώτου βαθμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Επειδή όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, γίνεται λόγος για μια ύπουλη μορφή καρκίνου, τα συμπτώματα «παραπλανούν» τις γυναίκες οι οποίες αρχικά πιστεύουν ότι έχουν κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα και για αυτό το λόγο άλλωστε απευθύνονται σε ιατρούς με άλλη ειδικότητα.

Πρόληψη.

Βασική εξέταση η οποία προλαμβάνει την εξέλιξη του καρκίνου των ωοθηκών είναι το τεστ Παπανικολάου καθώς και ο έλεγχος στις ωοθήκες, ειδικά σε περιπτώσεις όπου αυτή η μορφή καρκίνου εμφανίστηκε άμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού.

Μην αμελείτε τα συμπτώματα που παρατηρείτε στον οργανισμό σας και μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη σώζει ζωές.