Σικάγο
Ραγδαία αυξηση της χρήσης ηρωίνης στις ΗΠΑ εξαιτίας της μείωσης του κόστους και της αύξησης των συνταγογραφήσεων οπιούχων φαρμάκων 

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το διάστημα 2002 - 2013 , εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους και αλλά και της αυξανόμενης χρήσης συνταγογραφούμενων οπιούχων αναλγητικών από τοξικοεξαρτημένους, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Τέτοια φάρμακα, όπως το Vicodin, το OxyContin και το Percocet, κάνουν τα άτομα πιο επιρρεπή στον εθισμό στην ηρωίνη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Δρ. Τόμας Φρίντεν, διευθυντής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).

«Όλα κατατείνουν σε μεγαλύτερη πρόσβαση και φτηνότερη ηρωίνη σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Φρίντεν αναφερόμενος στην έκθεση που από κοινού συνέταξαν το CDC και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, που ανέλυσε την εθνική έρευνα για την χρήση φαρμάκων από το 2002 έως το 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση το συντριπτικό ποσοστό (96%) των προσώπων που κάνουν χρήση ηρωίνης κάνουν παράλληλα χρήση και πολλών άλλων ουσιών, ενώ ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου όσον αφορά τη χρήση ηρωίνης είναι η κατάχρηση των συνταγογραφούμενων οπιούχων φαρμάκων.

Η έκθεση αναφέρει πως άτομα που κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων οπιούχων φαρμάκων διατρέχουν 40 φορές μεγαλύτερο να γίνουν χρήστες ηρωίνης.

Εξάλλου η αυξημένη χρήση ηρωίνης προκαλεί ραγδαία άνοδο των θανάτων από υπερβολική δόση.

Μόνο το 2013, 8.200 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση ηρωίνης ή οπιούχων, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Φρίντεν δήλωσε η ανατροπή της τάσης απαιτεί μια «συνολική απάντηση της κοινωνίας» για την βελτίωση των πρακτικών συνταγογράφησης οπιούχων φαρμάκων και της διευρυμένης πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπεία, αυξάνοντας την χρήση φαρμάκων, όπως το naloxone για να ανατρέψει τις υπερβολικές δόσεις φαρμάκων και τη συνεργασία με δυνάμεις επιβολής του νόμου, όπως το Ειδικό Σώμα κατά των Ναρκωτικών, για να διακόψουν την προμήθεια ηρωίνης.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν πάρει ακόμη οπιούχα και πρέπει να τους προστατέψουμε από τον κίνδυνο εθισμού», δήλωσε ο Φρίντεν.

Πρόσθεσε πως οι γιατροί συνταγογραφούν σε «υπερβολικό» βαθμό τέτοια φάρμακα και «το αποτέλεσμα είναι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που έχουν εθιστεί».