Σχεδόν πλήρη ίαση του διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκους, υπόσχονται οι μεταβολικές επεμβάσεις
«Από τα πιο πρόσφατα ανακοινωθέντα που αναφέραμε στο τελευταίο συνέδριο, το οποίο έγινε πριν από περίπου 20 μέρες στο Λονδίνο, με τίτλο "Χειρουργική του Διαβήτη", τα ποσοστά επιτυχίας που βλέπουμε από τις επεμβάσεις μεταβολικής χειρουργικής ως προς τον διαβήτη, είναι ότι από 80% και πάνω αυτών που είναι διαβητικοί και παχύσαρκοι και μπορεί το ποσοστό να φτάσει και 97%, ανάλογα την επέμβαση που κάνουμε, δεν θα ξαναχρειαστούν ινσουλίνη, ενδεχομένως μπορεί να μην χρειαστούν και φαρμακευτική αγωγή» αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Σημαντική μείωση στις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2
Ο κ. Κωνσταντινίδης μιλάει ακόμη για τα πλεονεκτήματα της επέμβασης και στα παράπλευρα προβλήματα του διαβήτη: «Ένας ασθενής που έχει παχυσαρκία και κάνει επέμβαση και διορθωθεί ο διαβήτης του, διορθώνεται η υπέρταση που είχε, σε ένα ποσοστό πάνω από 70%, το πρόβλημα πονοκεφάλων σε ποσοστό που ξεπερνάει το 60%, το πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπερνάει το 50%. Επίσης με την επέμβαση αυτή διορθώνονται προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του νεφρού σε ποσοστό πάνω από 60% με 70%. Μιλάμε ότι τα πλεονεκτήματα από την επέμβαση που στόχο είχε την παχυσαρκία μόνο παλιότερα, και τώρα και τον διαβήτη, είναι και ο λόγος που προτεραιότητα στο πρόγραμμα χειρουργείου, έχουν αυτήν τη στιγμή διεθνώς, όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία».
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο χειρουργό, ο διαβητικός τύπου 2 κινδυνεύει από πολλά άλλα προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με τις στεφανιαίες αρτηρίες, με τις καρωτίδες του, τα εγκεφαλικά, προβλήματα που έχουν σχέση με το νεφρό, με την κινητικότητα, με πάρα πολλές διαταραχές που γίνονται στο σώμα του. «Όταν λοιπόν η επέμβαση σταματά την ύπαρξη του διαβήτη και των κακών επιδράσεων πάνω στο σώμα, αυτό οδηγεί στο να προληφθούν όλες οι επιπλοκές αυτού του είδους».
«Εάν κάποιος είναι διαβητικός σήμερα, είναι 30, 40, 50 ετών, έχει διαβήτη τύπου 2 και έχει δείκτη μάζας σώματος, όχι 35 παλιά που λέγαμε, αλλά από 30 και πάνω, σημαίνει ότι δεν είναι τόσο πολύ παχύσαρκος. Σε αυτό τον ασθενή πρέπει να του πούμε οπωσδήποτε, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από τα φάρμακα και την ινσουλίνη και αυτή είναι να προβεί σε μία μεταβολική επέμβαση», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης. Παράλληλα αναφέρεται στο κόστος της νόσου: «Αν ένας διαβητικός από 30 έως 50 ετών μπει στο χειρουργείο και κάνει επέμβαση, στοιχίζει 20- 30.000 δολάρια, με δεδομένα Αμερικής εδώ είναι λιγότερα τα χρήματα. Αυτός ο ίδιος άνθρωπος, αν δεν κάνει επέμβαση μπορεί να στοιχίσει στο κράτος 305.000 δολάρια ή ευρώ».
Ποιες είναι αυτές οι επεμβάσεις
Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης οι επεμβάσεις που γίνονται για αυτή την περίπτωση είναι δύο ειδών. «Η μία κατηγορία είναι περιοριστικού τύπου και είναι ο γαστρικός δακτύλιος και το γαστρικό μανίκι, όπως το ξέρει ο κόσμος. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλώς περιορίζεται ο χώρος για το φαγητό, οπότε ο ασθενής τρώει πολύ λιγότερο και σιγά- σιγά χάνει βάρος κι επειδή χάνει το λίπος, βελτιώνεται και ο διαβήτης τύπου 2. Η δεύτερη κατηγορία είναι επεμβάσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο σύνθετες: Το γαστρικό by pass, κόβουμε το πάνω μέρος του στομάχου, αφήνοντας ένα μικρό μέρος να λειτουργεί, το λεπτό έντερο στη συνέχεια το φέρνουμε και το αναστομώνουμε όπως λέμε, το συνδέουμε με το πάνω μέρος του στομάχου, οπότε η τροφή δεν περνά από το δωδεκαδάκτυλο. Πηγαίνει κατευθείαν στο έντερο και αυτής της κατηγορίας οι επεμβάσεις είναι που έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον διαβήτη τύπου 2».
Πού γίνονται
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδος: Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Πάτρας, της Κρήτης, των Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισσα, την Αλεξανδρούπολη. Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και τα πανεπιστημιακά, αλλά και τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία που παρέχουν ειδικότητα, τώρα πια κάνουν επεμβάσεις για τη νοσογόνο παχυσαρκία, κατ΄επέκτασιν για τη χειρουργική διαβήτη, αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης. «Όλες αυτές οι επεμβάσεις από το 1994 και μετά γίνονται λαπαροσκοπικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι η ρομποτική χειρουργική που έχει κερδίσει έδαφος, γιατί μπορούμε με καλύτερη τεχνολογία, με μεγαλύτερη ασφάλεια, να κάνουμε μια πολύ σύνθετη επέμβαση, όπως είναι το bypass ή το γαστρικό μανίκι, με ελάχιστες επιπλοκές μέσα στο χειρουργείο, μηδαμινή απώλεια αίματος και πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση, οπότε όταν τα νοσοκομεία αυτά εξοπλιστούν και με ρομποτική τεχνολογία, θα είναι πολύ καλύτερα για τον κόσμο».
Κάλυψη από δημόσια ταμεία
Όσον αφορά την κάλυψη τέτοιων επεμβάσεων από τα δημόσια ταμεία ο κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει: «Επειδή το θέμα είναι διεθνές, καταρχάς η Διεθνής Συνομοσπονδία Διαβητολογίας, η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, οι ευρωπαϊκές οι μεγάλες, έχουν θεσπίσει τη νόσο αυτή ως νόσο για χειρουργείο, οπότε πρέπει εφόσον συνυπάρχει η παχυσαρκία, να υπάρχει κάλυψη από τον δημόσιο τομέα. Για να γίνει αυτό πρέπει αυτός που είναι υποψήφιος για επέμβαση να πάρει προέγκριση από το ΚΕΣΥ στη φάση αυτή, για να μπορέσει να μπει στη λίστα αναμονής για να γίνει η επέμβαση. Τα δημόσια νοσοκομεία καλύπτουν πλήρως την επέμβαση και τα ιδιωτικά ένα μέρος».
* Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής χειρουργικής του Ohaio State Univeristy, πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας Ρομποτικής χειρουργικής Νοτιανατολικής Ευρώπης, ιδρυτικό μέλος και ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Νόσων.