Για πρώτη φορά ένας ακρωτηριασμένος αποκτά ευαίσθητη αφή με το ρομποτικό ακροδαχτυλό του
Οι ερευνητές από την Ελβετία και την Ιταλία, με επικεφαλής τον Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EFPL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό eLife, δήλωσαν ότι η νέα τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη προσθετικών βιονικών άκρων με εξελιγμένη αίσθηση της αφής.
«Η αίσθηση που ένιωθα, έμοιαζε σχεδόν με αυτήν που θα είχα με το κανονικο χέρι μου» δήλωσε ο ασθενής Ντένις Σόρενσεν, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που μπόρεσε να αναγνωρίσει την υφή των αντικειμένων με βιονικά ακροδάχτυλα, εφοδιασμένα με ευαίσθητους αισθητήρες και συνδεμένα μέσω ηλεκτροδίων με τα νεύρα στο πάνω μέρος του χεριού του.
Ο Σόρενσεν ήταν σε θέση να διακρίνει μια ομαλή από μια ανώμαλη πλαστική επιφάνεια στο 96% των περιπτώσεων. Σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης της τεχνολογίας, ο ίδιος είχε νιώσει με το βιονικό χέρι του το σχήμα και την μαλακότητα ή σκληρότητα ενός αντικειμένου. Το νέο βήμα που έγινε, είναι ότι το τεχνητό άκρο του απέκτησε μια ακόμη πιο εξελιγμένη αίσθηση αφής.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, πέρα από ιατρικές εφαρμογές όπως σε προσθετικά άκρα και στη ρομποτική χειρουργική, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε τεχνητά άκρα ρομπότ, στη βιομηχανία κ.α.