Χιλιάδες χρυσωρύχοι  έχουν προσβληθεί από πυριτίαση στη Νότια Αφρική-Θα προσφύγουν ομαδικά στη Δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημιώσεις 

Δικαστήριο ενέκρινε τη συλλογική προσφυγή χιλιάδων χρυσωρύχων που έχουν προσβληθεί από πυριτίαση και των οικογενειών τους κατά περίπου 30 μεταλλευτικών εταιρειών, για την εξασφάλιση αποζημίωσης.

"Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, μια συλλογική ενέργεια είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή" που υπάρχει, δήλωσε ο δικαστής Φινέας Μοτζάπελο στο Ανώτερο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι χρυσωρύχοι δεν έχουν στη διάθεσή τους σε ατομικό επίπεδο τα μέσα που χρειάζονται για να μπορούν να στραφούν δικαστικά κατά των μεγάλων μεταλλευτικών εταιρειών.

"Η βιομηχανία χρυσού εγκατέλειψε δεκάδες χιλιάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που προσβλήθηκαν από πυριτίαση και φυματίωση", πρόσθεσε ο δικαστής.

Η απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει σε χιλιάδες εν ενεργεία ή συνταξιούχους χρυσωρύχους να κάνουν ομαδική αγωγή σε περίπου 30 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Harmony Gold, Anglogold Ashanti, Gold Fields Ltd, Anglo American South Africa, για να λάβουν αποζημίωση.

Η πυριτίαση προκαλείται από την εισπνοή σκόνης πυριτίου στα ορυχεία. Μπορεί να παραμείνει σε ύπνωση για πολλά χρόνια, προτού προσβάλει ανεπανόρθωτα τους πνεύμονες. Η μόνη θεραπεία που υπάρχει είναι η μεταμόσχευση.