Λονδίνο - Καλλυντικά και φαρμακευτικά τζελ από ...πατάτες!

Οι παραμορφωμένες πατάτες που δεν μπορούν να πουληθούν, μπορούν κάλλιστα να μετραπούν σε καλλυντικές κρέμες ή φαρμακευτικές ουσίες χάρη σε μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

 
Με τη νέα τάση που θέλει τα καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα να εμπεριέχουν φυτικά συστατικά, μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δίνει λύση στους παραγωγούς πατάτας για εκείνα τα προϊόντα τους που δεν έχουν πουληθεί λόγω δυσμορφίας ή υπερπαραγωγής.

Το πρόγραμμα του πανεπιστημίου έχει χρηματοδοτηθεί με 800.000 λίρες Αγγλίας για τα επόμενα 4 χρόνια και σκοπός του είναι να ανακαλύψει όλους τους πιθανούς τρόπους μετατροπής της πατάτας σε φαρμακευτικά τζελ ή σε καλλυντικές κρέμες.

Ο καθηγητής Γιαροσλάβ Κίμιακ, από τη φαρμακυετική σχολή του πανεπιστημίου, αναφέρει, πως η πατάτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από καλλυντικά και κρέμες ομορφιάς μέχρι φαρμακευτικές αλοιφές για την επούλωση τραυμάτων.

«Σκοπός του προγράμματος είναι όχι μόνο η μείωση των απορριμμάτων αλλά και η ταυτόχρονη μείωση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα που έχει συνδεθεί με την παρασκευή «συμβατικών» καλλυντικών και φαρμακευτικών τζελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιστημονική ομάδα, καλείται να ανακαλύψει τους τρόπους που μπορούν τα ένζυμα να μετατραπούν σε τζελ με τη βοήθεια ινών σε νανοκλίμακες. Οι επιστήμονες θεωρούν, πως αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για τους πατατοπαραγωγούς, καθώς έτσι, θα μπορούν να διαθέτουν τη σοδειά τους και σε άλλους τομείς εκτός της κατανάλωσης.