Λαπαροσκοπική κολεκτομή με ελάχιστα τραυματική χειρουργική

Η τεχνική της λαπαροσκόπησης είναι μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις της χειρουργικής που αφορά το παχύ έντερο. Η ελάχιστα τραυματική χειρουργική έχει κερδίσει έδαφος, γιΆ αυτό και η πιο συνηθισμένη επέμβαση που αφορά το παχύ έντερο και το ορθό είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή.

Τι είναι;

H κολεκτομή, είναι η ολική ή μερική αφαίρεση του κόλου, δηλαδή του παχέος εντέρου, του κατώτερου τμήματος του πεπτικού σωλήνα.

Οι κλασικές κολεκτομές αν και ριζικές δεν επιλέγονται πλέον, μόνο αν είναι ανάγκη, επειδή το τραύμα που αφήνουν είναι μεγάλο και η περίοδος ανάρρωσης –περίπου 6 εβδομάδες-είναι μακρά και άσχημη ακόμα και αν η επέμβαση πάει καλά.

Γιατί η λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι αυτή η τεχνική που ενδείκνυται;

*     O χειρουργός τις περισσότερες φορές κάνει 4-5 μικρές τομές στις οποίες εισάγονται τα πολύ μικρά και εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

*     Η κάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με το λαπαροσκόπιο επιτρέπει στον γιατρό να βλέπει με ακρίβεια χιλιοστών τα εσωτερικά όργανα.

*     Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει την σχεδόν άμεση επιστροφή του ασθενούς σε μία δίαιτα στέρεης τροφής

*     Οι τομές στην περιοχή της κοιλιάς είναι μικρές και δεν προκαλούν αισθητικό πρόβλημα

Με ποιες εξετάσεις προετοιμάζεται μία λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Το εσωτερικό του παχέος εντέρου απεικονίζεται με κολονοσκόπηση και βαριούχο υποκλυσμό. Έπειτα και η αξονική τομογραφία είναι μία πολύ χρήσιμη εξέταση, η οποία ελέγχει το εσωτερικό του οργάνου. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής, μπορεί να αποφύγει την κολονοσκόπηση. Τέλος, οι αιματολογικές εξετάσεις και η ακτινογραφία θώρακος θεωρούνται επίσης απαραίτητες.

Πότε η κολεκτομή δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά;

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν κάποιο καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα χρόνιο, είναι υποψήφιοι για την κλασική κολεκτομή και όχι για την λαπαροσκόπηση. Επιπλέον παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για την επιλογή της κλασικής μεθόδου, είναι η παχυσαρκία, οι συμφύσεις ή διάφορα αιμορραγικά προβλήματα.

Δείτε περισσότερα για την λαπαροσκοπική κολεκτομή, μέσα από την ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Νίκου Κουτσογούλα.