Ηλιος και μαύρισμα

Γράφει η Δερματολόγος Βάλια Μουσάτου

Με την έναρξη του καλοκαιριού ο περισσότερος κόσμος ανυπομονεί και επιδιώκει ένα μαυρισμένο δέρμα που αναδεικνύει τη σιλουέτα και κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου.Ωστόσο όλο και συχνότερα ενημερωνόμαστε για τις δυσάρεστες και δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες της ηλιοθεραπείας τόσο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά του δέρματός μας. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας κατά τη διάρκεια των διακοπών μας και όχι μόνο, με προιόντα που προστατεύουν από τη φωτογήρανση και την καρκινογένεση . Η υπεριώδης ακτινοβολία  είναι αυτή που ασκεί κυρίως επίδραση στο δέρμα του ανθρώπου . Περιλαμβάνει την UVB,υπεύθυνη κυρίως για καρκινογένεση τη UVA, υπεύθυνη για φωτογήρανση και τη UVC, η οποία όμως απορροφάται από το όζον.

Ο δείκτης SPF αναφέρεται στην προστασία από τη Β ακτινοβολία. Αντίστοιχος δείκτης δεν υπάρχει για την Α, αλλά πρέπει το αντιηλιακό μας να αναφέρει υψηλή προστασία και για αυτή. Σημαντική ιδιότητα που πρέπει να έχουν τα αντιηλιακά είναι η φωτοσταθερότητα, να μην αλλοιώνεται δηλαδή η σύνθεσή τους άρα και η αποτελεσματικότητά τους κατά την αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και των αντιηλιακών τους φίλτρων.Για το πρόσωπο καλό είναι να επιλέγουμε oil-free συνθέσεις για να αποφύγουμε ακμή από τα αντιηλιακα. Επίσης πρέπει να έχουν μια σύσταση τέτοια που να παραμένει ανθεκτική και να προσφέρει προστασία ακόμα και  κατά την εφίδρωση ή το κολύμπι.Tα  μεταλλικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου) είναι κατάλληλα για ευαίσθητες καθώς και παιδικές επιδερμίδες .Απαιτούν όλα τα αντιηλιακά μεγάλη ποσότητα και συχνή ανανέωση.

Μία άλλη λύση για μαυρισμένο δέρμα είναι το σολάριουμ που έχει μόνο UVA ακτινοβολία και κάποιοι το θεωρούν υγιεινότερο.Ωστόσο η UVA είναι έμμεσα υπεύθυνη για καρκινογένεση μέσω παραγωγής καταστροφικών ελευθέρων ριζών και η έντασή της είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον ήλιο.Επιπλέον είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόωρης γήρανσης.

  Η μόνη ακίνδυνη λύση για μαυρισμένο δέρμα είναι τα προιόντα self tan ή με εφαρμογή τους με αερογράφο. Περιέχουν ουσίες που οξειδώνουν τα λιπίδια του δέρματος κατά τρόπο παρόμοιο που « μαυρίζει» ένα κομμένο μήλο και είναι ακίνδυνα για τον οργανισμό.Εξελίσσονται όλο και περισσότερο ώστε να είναι άοσμα,να δίνουν ομοιόμορφο αποτέλεσμα και να διαρκούν.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ