Γράφει η Δερματολόγος Βάλια Μουσάτου

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η φροντίδα του δέρματος από τη βρεφική έως την εφηβική ηλικία
Τα νεογνά και βρέφη εμφανίζουν στο δέρμα προβλήματα που απασχολούν συχνά τους γονείς και χρειάζονται ειδικά προιόντα περιποίησης.Η νινίδα (λεπάκι στο τριχωτο της κεφαλής) είναι μία συνηθισμένη κατάσταση που αντιμετωπίζεται με ειδικά λάδια που εφαρμόζονται μερικές ώρες πριν το λούσιμο στο τριχωτό της κεφαλής, ώστε να μαλακώνουν και να απομακρύνονται με το κατάλληλο σαμπουάν. (π.χ λάδι μπάνιου ABCC και Baby shampoo -frezyderm ). Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι η δερματίτιδα από τα σπάργανα που αντιμετωπίζεται με το σωστό καθαρισμό της περιοχής με καταπραυντικά προιόντα που να περιέχουν π.χαμομήλι, εκχύλισμα βρώμης (π.χ Chamomile bath-frezyderm,Pediatril-Avene, Aveeno fluid-aveeno)ή με προιόντα για τοπικό καθαρισμό ( Baby foam-frezyderm)και εφαρμογή κρεμών φραγμού στην περιοχή των σπαργάνων που συνήθως περιέχουν ψευδάργυρο διότι δημιουργεί προστατευτικό φιλμ στο δέρμα που εμποδίζει τη διαβροχή (π.χ Zinco-Target,Baby cream-frezyderm).Επίσης πούδρες με προστατευτική από την υγρασία δράση είναι επίσης χρήσιμες (Hydrovit protective powder-Target) Το μπάνιο του μωρού καλό είναι να γίνεται με ειδικά προιόντα που προστατεύουν από την ξηρότητα το ευαίσθητο δέρμα και βοηθούν στην ενυδάτωσή του. Σε περιπτώσεις έντονης ξηρότητας (π.χ ατοπική δερματίτις) καλό είναι να χρησιμοποιούνται για την καθημερινή φροντίδα και ειδικά λάδια μπάνιου. Πάντα να ακολουθεί το μπάνιο η εφαρμογή μαλακτικών προιόντων για άνεση και ανακούφιση από κνησμό, ξηρότητα, απολέπιση. Προτεινόμενες σειρές :Frezyderm, Aderma, Aveeno, Avene, Froica που διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα αφρόλουτρα και μαλακτικά για τη βρεφική περιποίηση που περιέχουν είτε βρώμη που έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, είτε βιταμίνες για ανάπλαση και ενυδάτωση,είτε λιπαρα οξέα για συντήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας .

Παιδική ηλικία

Καθώς το παιδί μεγαλώνει πολλές φορές η φροντίδα του δέρματος δε γίνεται τόσο σχολαστικά ενώ οι αυξημένες ανάγκες για ενυδάτωση εξακολουθούν να υπάρχουν. Επειδή μάλιστα η καθαριότητα των χεριών στα μικρά παιδιά γίνεται αρκετές φορές την ημέρα, πρέπει να χρησιμοποιούνται ήπια καθαριστικά προιόντα που σέβονται το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος ώστε να αποφεύγονται οι δερματίτιδες. (Lipikar syndet-La Roche Posay,Mey vital savon liquid-dekaz).Επίσης η παραμονή πολύ ώρα στο νερό επίσης αφυδατώνει το παιδικό δέρμα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να περιορίζεται σε λίγα λεπτά. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι η επιλογή του σωστού αντιηλιακού καθώς αποφεύγουμε τη χρήση χημικών φίλτρων στα προιόντα για τα παιδιά και προτιμούμε οργανικά (μεταλλικά ) φίλτρα συνήθως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου στη σύνθεσή τους.Αποφεύγουμε επίσης όσο είναι δυνατό τα αρώματα και τα parabens . Πολλές εταιρείες έχουν ειδικά σχεδιασμένα αντιηλιακά για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών για προστασία από τον ήλιο. Επιλέγουμε πολύ υψηλό δείκτη προστασίας τόσο για τη UVA όσο και για τη UVB ακτινοβολία. (Kids’sun care SPF 50-frezyderm, Anthelios pediatrics-La Roche Posay,Aveeno baby SPF 50).

Εφηβική ηλικία

Κύριο δερματολογικό πρόβλημα της εφηβείας είναι η ακμή και η φροντίδα του δέρματος του προσώπου. Μία βασική φροντίδα θα πρέπει να περιλαμβάνει πλύσιμο με κατάλληλο υγρό για καθαρισμό του προσώπου από το σμήγμα και κάποια κρέμα που θα ρυθμίζει τη λιπαρότητα. Ταυτόχρονα θα πρέπει το δέρμα να μην αφυδατώνεται και να προσφέρει αίσθηση άνεσης.(Σειρά Effaclar-La Roche Posay, Sebocontrol-frezyderm, Mey-dekaz). Συνήθως χρειάζεται η συνδρομή του δερματολόγου για πιο σοβαρή ακμή.AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ